Когато мечтите се сбъдват

Кой ли е предполагал че ще стигнем до тук! Дори ние самите не сме го мислили!

Преди малко повече от 4 години, целта ни беше да съберем поне 50 члена в учредения фен клуб.  След това започнахме да мечтаем за 100. Стигнахме до момента, в който искахме да издадем книга на наш бивш играч и накрая дори не подозирахме, че ще си сбъднем мечтата след като докараме в България Легенда, от ерата през която много хора се влюбиха в Нюкасъл. Ако се разходите в Нюкасъл и питате местните кой ви е любимия играч, голяма част от тях ще ви кажат че е Питър Биърдсли! Благодарим ти Педро че прие поканата и сбъдна мечтите на много хора в България!!!

Навръх 22-та годишнина от една от най-великите победи в историята на Нюкасъл Юнайтед, 5:0 срещу Манчестър Юнайтед, на гости в България ни бе тогавашният капитан Питър Биърдсли. Скромният малък маестро, считан от повечето местни за най-добрия играч на клуба за всички времена.

Посещението на Педро надмина всички очаквания, като първо той изгледа с нас, българските фенове, злополучния мач с Брайтън, а после отдели близо 4 часа на специално организирано събитие в Студио 5 в НДК, за да разкаже десетки забавни и чудати истории от славната си кариера. Времето се върна назад в едни по-романтични за спорта времена, мина се през Кийгън, Газа, Марадона, Джордж Бест, Бекенбауер, Жинола, Асприля, Шиърър, Албер, двата периода в Нюкасъл, титлите и купите с Ливърпул, приятелството му с Джон Барнс, който е най-добрия му приятел и до днес, партньорството му с Йън Ръш, Джон Олдридж, Анди Коул, годините в националния с Гари Линекер, полуфинала на световното под ръководството на все още непосветения в рицарство Боби Робсън и много, много други случки и лица. Нещото, което обаче спечели всички присъстващи, беше скромността и смирението на този гениален футболист, който извън терена е просто „едно момче от севера, обичащо шоколад и пържени картофи“, както той сам се определя. Здраво стъпил на земята, незабравящ откъде е тръгнал, с много тънко чувство за хумор и самоирония и някак си по детски срамежлив.

В края на вечерта, след повече от 2 часа разакази, за изумление на всички, но напълно според характера си, Биърдсли остана близо 90 минути, за да отдели време на всички присъстващи за снимки и автографи, като спонсорите от Жилет бяха осигурили и подаръци за зрителите. Присъстваха и специални фотографи на фен-клуба и събитието, освен в сърцата, бе запечатано и дигитално.
За страхотната интерактивна-приятелско-забавна атмосфера на събитието допринесоха още 2 фактора.

Водещият, Насо Русков, култова фигура на българската музикална сцена и запален фен на Арсенал и английския футбол, специално поканен от фен-клуба на Нюкасъл като „единственият в България, който може да изнесе интересно забавно интервю с английски футболист“, по думите на организаторите, както и присъстващите фенове на най-различни клубове от Англия и Европа, дошли да почетат голямото име, дошло в България.


Такъв род събития са реклама не само за английския футбол и за фен-клубовете на чужди отбори в България, но и за цялостното социално значение на този най-популярен спорт, чиято основна идея е да обединява и забавлява. Ние от фен клуба на Нюкасъл сме горди с организирането на това събитие и заставаме зад всички футболни проекти, които насърчават любовта към този спорт.

Благодарности към всички, които уважиха събитието и участваха в организацията! Благодарности и на тези, които не успяха, но станахе членове на фен клуба и ще продължат да бъдат!

Една мечта по-малко, продължаваме напред, както е казал поетът.

Leave a Reply