Фен клуб Нюкасъл България

Фен клубовете са интересно, съвременно явление, което представлява обединение на хора със сходни интереси и най-често са свързани със спортисти или отбори. За да анализираме процесите който се случват в една подобна структура, ще разгледаме Фен клуб Нюкасъл България.
Фен клубът на Нюкасъл в България е основан на 11.05.2014 в София и е регистриран като дружество с нестопанска цел. Целта на фен клуба е да обедини феновете на отбора в цяла България. Дружеството се ръководи то Управителен съвет, избран от Общо събрание на членовете на фен клуба. За да стане човек регистриран член на фен клуба е необходимо да се заплати членска такса и да симпатизира на отбора, разбира се. Събраните средства се използват за заплащане на различни разходи, като: съдебна регистрация на дружеството, домейн и хостинг на сайта на фен клуба (www.nufc.bg), изработка на членски карти, артикули и др.
Фен клуба се занимава с редица дейности, като: сбирки за гледане на мачове на отбора, участие в благотворителни инициативи, участие с отбор по минифутбол в национални и международни турнири, посещение в Нюкасъл няколко пъти в годината, участия във футболни куизове, ежегодни национални събирания и срещи с легенди и посещения на мачове.
Сбирките се гледане на мачове се превърнаха в задължително събитие в календара за всеки фен, като най-често сбирките са в София, Пловдив, Бургас и Варна.
През годините фен клуба взе участие в много благотворителни събития като: Турнир в подкрепа на деца аутисти, събиране на средства за футболен терен в кв. Хиподрума, Турнир в подкрепа на Сдружение “Зачатие”, Турнир в подкрепа на  ДНСТ-Варна (Център за настаняване от семеен тип), участие в акция на Animal Rescue други инициативи за събиране на средства за хора с специфични заболявания.
Фен клуб Нюкасъл България е инициатор за организиране на първенства по минифутбол за фен клубове на чуждестранни отбори, като в София вече 3 години се провежда подобна надпревара със съдействието на Българска Асоциация по Мини Футбол – БАМФ. Фен клубът участва и в международни турнири извън границите на България, като е съорганизатор на Международен турнир на фенклубовете, който се провежда два пъти в годината – в София и Ниш (Сърбия). Благодарение на участието в тези турнири, фен клубът установява приятелски отношения с различни фен клубове от Европа.
Нюкасъл България организира няколко пъти в годината посещения в Англия на мач или среща с легенди. Средния престой е между 3 и 7 дена, което предполага много положителни емоции и впечатления. Посещение на Сейнт Джеймсис Парк е сбъдната мечта за всеки фен на отбора.
Фен клубът си създава и организира собствени информационни канали, като сайт, страница и група във Фейсбук, профили в Туитър и Инстаграм. Те помагат за осъществяване на контакти с феновете по света и публикуване на новини, статии и материали.
За почти 5 години от създаването си, фен клубът се разви от 30-ина фена в София до над 120 регистрирани члена от цялата страна. Всяка година проявите на фен клуба се увеличават, като в края на 2018 година бе и най-голямото събитие – гостуване на клубната легенда и бивш английски национал Питър Биърдсли. Футболна звезда от подобен ранг не е идвала досега в България за подобно събитие, а именно гостуване на фен клуб. Обичайните трудности при организирането на подобни визити, бяха минимизирани от пълното съдействие и разбиране на Биърдсли и неговият мениджмънт. Извън програмата Биърдсли обядва с фенове, а после достави радост на всички почитатели като изгледа с тях мача Нюкасъл – Брайтън.
Срещата се проведе в специално наето за случая заведение в НДК. Водещ бе известния музикант и футболен фен Насо Русков. Поканени бяха много спортни журналисти от различни медии. Биърдсли разказа много интересни неща от славната си кариера, като не пропусна и да даде мнение за сегашната ситуация в клуба от североизточна Англия.
За радост на всички присъстващи, Биърдсли не си тръгна докато не се здрависа и снима с всички и отговори на всеки зададен въпрос. Той сподели, че е очарован от посрещането и времето си в България, като обеща да се върне.
В началото на Февруари, членове на фен клуба ще посетят Нюкасъл за среща с две от големите легенди на отбора – Шей Гивън и Кевин Кигън.
Аз съм незрящ футболен фен и от лятото на 2018 съм член на Нюкасъл България. Благодарение на всички прекрасни хора който ме откриха и се свързаха с мен, имах възможността да изживея всички тези неповторими емоции. Срещата с Биърдсли, за мен, е сбъдната мечта и никога няма да я забравя. Много съм радостен от дадената ми възможност да пиша статии и материали за www.nufc.bg. което ми помага да трупам опит. Макар и незрящ, смятам, че съвременните технологии ми дават дават шанс да се реализирам като един добър, обективен и безпристрастен спортен журналист.

Делян Калинков

Leave a Reply